Pracownia Endoskopowa
(Gastroskopii, Rektoskopii i Kolonoskopii)
Przy wyborze nie obowiązuje rejonizacja. Pacjent może rejestrować się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej osobiście, telefonicznie lub za pośrednictwem osób trzecich.
Na zdjęciu Aneta Wabik
Pracownia Endoskopowa
Gastroskopia - badanie pozwalające lekarzowi na bezpośrednie oglądanie śluzówki żołądka, odźwiernika i dwunastnicy. Badanie przeprowadza się przy użyciu endoskopu, elastycznej rurki z torami wizyjnymi pozwalającymi na przedstawienie obrazu z wnętrza przewodu pokarmowego na kolorowym monitorze. Ważną zaletą endoskopu jest możliwość w toku jednego zabiegu ocenienia stanu śluzówki, jak i pobrania do dalszego badania niewielkiego wycinka tkanki budzącej podejrzenie zmian chorobowych.
Kolonoskopia - badanie polega na wprowadzeniu przez odbyt specjalnego wziernika i obejrzeniu całego jelita grubego i końcowego odcinka jelita cienkiego. Do tego celu służy giętki instrument zwany kolonoskopem, długości 130 do 200 cm. Tory wizyjne znajdujące się we wzierniku pozwalają na przedstawienie obrazu z wnętrza przewodu pokarmowego w odpowiednim powiększeniu na kolorowym monitorze. Badanie ma na celu ocenę powierzchni błony śluzowej jelita grubego. Przy użyciu dodatkowych instrumentów istnieje możliwość pobrania wycinków śluzówki do badania histopatologicznego i wykonania zabiegów endoskopowych, które często umożliwiają pacjentowi uniknięcie operacji chirurgicznej. Jedną z częstszych zmian spotykanych w jelicie grubym są polipy, które podczas badania mogą zostać usunięte. Usuwanie polipów jest bezbolesne.
Gastroskopia - przygotowanie do badania
Na 8 godzin przed badaniem nie należy nic jeść
Na 4 godziny przed badaniem nie należy nic pić, palić papierosów, żuć gumy
Przed badaniem należy wyjąć protezy zębowe
Kolonoskopia - przygotowanie do badania
- 5 dni przed badaniem nie jeść owoców, warzyw i pieczywa zawierających drobne pestki (truskawki, pomidory, winogrona, mak, kiwi, siemię lniane, słonecznik itp.). Pestki i nasiona mogą przykleić się do powierzchni jelita i utrudniać ocenę w trakcie badania.
- 48 godzin przed badaniem dieta lekkostrawna ubogo- resztkowa (ryż, makaron, pieczywo jasne bez zawartości dużej ilości błonnika, gotowane mięso, ryby, twarożek, białe serki kremowe, przecedzone soki, buliony, herbata, kawa, niegazowane napoje)
Nie należy spożywać sałatek, warzyw, owoców, smażonych mięs i ryb, żółtych serów, tłustych sów, kiełbasy, mleka i gazowanych napojów.
- 24 godziny (dzień przed badaniem):
Stale przyjmowane leki należy przyjąć. Następnie przygotowanie środkiem oczyszczającym jelito zgodnie z zaleceniem lekarza przeprowadzającym badanie lub pielęgniarkę rejestrującą na badanie, która przekaże instrukcję pisemną sposobu przyjmowania preparatu.
- W dniu badania:
Na czczo, nie wolno jeść do czasu badania, nie palić papierosów;
Na badanie zabrać wyniki poprzednich badań gastroskopowych i kolonoskopowych;
Osoby z chorobami wymagającymi stałego, regularnego przyjmowania leków np.: na nadciśnienie tętnicze, choroby serca, padaczka astma w dniu badania powinny zażyć poranną dawkę leku popijając 2-3 łyżkami wody.
W trakcie przygotowywania się do badania należy przyjmować wszystkie leki zgodnie z zaleceniem lekarza leczącego i kierującego na badanie.
Przerwać przyjmowanie preparatów żelaza.
Osoby przyjmujące leki antyagregacyjne - typu Aspiryna, Acard, Ticlid, itp. - powinny przestać je przyjmować po wcześniejszej konsultacji z lekarzem, który zlecił stosowanie w/w leków.
Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe -Sintrom, Syncumar, Acenocumarol, Warfaryna - konieczny jest kontakt z lekarzem prowadzącym leczenie przeciwzakrzepowe i zmiana leków na heparynę drobnocząsteczkową
Telefon
59 857 0939
Godziny otwarcia
Poniedziałek | 6:45-10:45 |
Wtorek | 6:30-8:00 |
Środa | 6:45-10:45 |
Czwartek | 6:30-8:00 |
Piątek | 14:00-18:00 |